Satılık Sphynx (Sfenks) Fiyat ve İlanları 2022 Yavru Sphynx Kedisi

Sphynx

Mısır kedisi olarak da bilinen Kanada kökenli olan bu kedi ırkı, dünyadaki tüysüz kedi cinsleri arasında bulunan birkaç kediden biridir. İlk tanınma serüvenleri 1966 yıllarına dayanmaktadır. Toronto şehrinde; sağlıklı siyah bir kedi ırkının, genetik mutasyon sebebi geçirerek tüysüz yavrusu olarak dünyaya gelmesi ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Sağlıklı ve tüylü anne ve baba kediden tüysüz olarak dünyaya gelmesi ile genetik çalışmalar hususunda konu edilmiştir.

İlerleyen yıllarda ise kendisinin yavruları olması sağlanmıştır. Bu bakımdan genetiği bozularak özellikle ve bilinçli olarak üretildikleri de söylenebilir.

Sphynx kedisi bazı köpeklerin davranışları gibi yaklaşımlarda bulunduklarından Kedi köpekleri olarak da isimlendirilmiştir.

Sphynx

Sphynx Kedisi Fiyat

Sahip olduğu tüysüz yapılı bedenleri ile dikkatleri üzerine çekip ismini duyurmayı başarmış kedi ırkı normal kedi ırklarına nazaran biraz pahalı maliyetlerdedir. Yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu gibi kendine ait olan özellikleri ile rakamlarda değişiklik görülür. Yine bu duruma ek olarak kendisini yetiştiren şahıs ya da kurumun da bu noktada etkisi olacaktır. 2022 yılı fiyatları için Sphynx kedisi fiyatlarına ortalama olarak 9.500 TL ile başladığı ve 17.000TL fiyatlara ulaştığı söylenebilir.

Özellikle ise duygu durum bozukluğu yaşayan insanlar için terapi kedisi olarak kullanıldıkları bilinir.

Sphynx Kedisi Yavru

Sphynx kedisi ilk doğduğu sıralarda tüylü bir yapıda bulunur ancak bu tüyleri büyümeye başladıkça (yaklaşık 12 haftadan itibaren), tamamen dökülerek tüysüz bir hale dönüşürler. Aslında her ne kadar tüysüz kedi olarak bilinseler de dikkatle bakıldığında ufak da olsa bir tüy tabakası olduğu görülecektir.

Zeki bir kedi ırkıdır. Eğitim konusunda öğrenmeye açık bir kedi ırkı oldukları söylenebilir. Ki bu hususun özelikle yavruluk sürecinde bulunduğunda verilmesi ise daha kalıcı olmaktadır.

Tüysüz yapısı sebebi Sphynx kedisi için haftalık banyo yaptırılması önerilir. Bu alışkanlığı kazandırmak ve ileride kendi isteği ile banyoya girebilmesini sağlamak için yavru olduğu yaşlarda alışkanlık kazandırmak doğru olacaktır.

Sosyal ve fazlası ile eğlenceli olan Sphynx kedisi, aynı zamanda da oldukça enerji doludur. Bu hallerini size yine özellikle yavru olduğu sürede daha fazla gösterecek ve mutsuz olduğunuzda bile ne yapıp edip sizi hali ile mutlu etmeyi başaracaktır.

Sphynx Kedisi Özellikleri

Yarasaları andıran bir yüz tipi bulunur. Dik ve sivri uçlu kulakları, geniş kocaman gözleri, sivri çenesi ile diğer kedi ırklarına nazaran çok farklı bir görünüme sahiptir. Kırışık derisi ve ilginç tipi ile dikkat çeken Sphynx kedisi, tamamen tüysüz yapıda bir bedene sahiptir. Ancak derileri yer yer alacalı bir şekilde olabildiği gibi tamamen gri, siyah, beyaz, kırmızı, kahverengi gibi deri renklerine de sahip olabilirler. Bu halleri ile insanlar için çok cazip durmasalar da verilecek özellikleri okuduğunuzda kendisine karşı farklı bir sempati oluşacak ve onu seveceksiniz.

Diğer kedi ırkları arasında, çok cana yakın olan bir kedi olduklarını söylemek mümkündür. Ayrıca çok enerjik ve çevik bir kedi olan Sphynx kedisi, insanlar ile de güzel anlaşırlar. İnsanlara fazlasıyla güven duyarlar. Ailesi ve yabancı insanlarla da güzel anlaşabildikleri gibi bu durum diğer canlılar içinde geçerlidir.

Enerjileri yüksek durumdadır. Bu bakımdan Sphynx kedisini akrobatik davranışlar sergilerken, sağa sola tırmanırken görmeniz mümkündür. Ki tırmanmayı da çok severler bu bakımdan yaramaz bir kedi ırkı olduğu da söylemek mümkündür. Akrobatik davranış konusu ise verilecek eğitim ile daha çok geliştirmeye açık durumdadır. Onlara bu özellikleri sebebi ile 2 ayak üzerinde durmayı dahi öğretmeniz mümkündür ki dengede durmak bu kedi ırkı için zor bir durum olmayacaktır. Tabi eğitim hususunda ise ardından ödül mamaları ile kendisini mutlu etmeyi unutmamanız doğru bir yaklaşım olacaktır.

Sphynx kedisi sahip olduğu tamamen tüysüz olan yapıları sebebi ile sıcağı seven bir kedidir. Sarılmak duygusu da hem sıcak hem de sevgi dolu hissettireceğinden onlar için mutluluk verici bir histir. Bu sebeple kendisine sarılarak uyumak ile onların sıcak durmalarını sağlamış olurken mırıltısı ile de mutluluğunu hissedeceksiniz.

Bu kedi ömürlerinin 8 – 14 yıl arasında olduğu söylenebilir.

Bakım:

  • Tüyleri bulunmadığı ve deri tabakasından oluşan bir bedene sahip oldukları için soğuk havalara karşı aşırı hassastır. Dolayısı ile bu durum karşısında çabuk üşütüp hasta olmaları mümkün olacaktır. Bu bakımdan kendisine kıyafet giydirilmesi gerekli olabilir. Ya da bulunduğu ortamın sıcak olmasına dikkat edilmelidir.
  • Cilt problemlerinin önüne geçmek, kırışık ciltleri arasında birikecek ya da oluşabilecek kir bakteri gibi durumların önüne geçebilmek amacı ile bu kedi ırkını temiz tutmak için haftalık düzenli olarak banyo işlemi yaptırılması önerilir.
  • Yine tüysüz yapıda olan bedenlerinin nemli durabilmesi adına, düzenli olarak çeşitli yağlar ve losyonlar ile bakım işlemine tabi tutulması onların sağlıklarını muhafaza edebilmeleri açısından gerekli olacaktır. Ki aksi durumda cilt ve deri hususunda hastalıklar gelişmesi mümkün olabilir.
  • Sphynx kedisi yemek yemekten aşırı hoşlanır. Ancak bu durum onların obezite sorunu yaşayacağını düşündürmemeli. Çünkü sahip oldukları hızlı metabolizma ve hareketli yapı ile yediklerini ise iyi yakarlar ve yaktıkça da yemek yemek isterler.

Sağlık:

  • Sphynx Kedisi için çok sağlıklı bir ırk oldukları söylenemez. Bu durumun başında tüysüz yapısına sebep olan genetik deformasyon gelmektedir. Yine bu sebepler vesilesi ile yaşam süreleri de maalesef kısıtlıdır.
  • Güneşte uyumak diğer tüm kedi ırkları gibi Sphynx kedisi içinde inanılmaz keyif verici bir durumdur. Ancak bu uyku durumu ev ortamında bir camdan yansıyan güneş ışığı ile olması onlar için daha yararlı olacaktır. Çünkü direkt güneş ışığına maruz kalmaları, bu tüysüz kedi ırkı için cilt kanseri durumunu tetikleyebilir bir konudur. Ayrıca yine güneş konusuna dikkat etmek gereklidir ki yine tüysüz yapıda olmaları sebebi ile bu kedi ırkında güneş yanığı oluşumu fazlasıyla görülür.
  • Diş eti rahatsızlıkları bu kedi ırkında görülen durumlardan biridir. Bu nedenden ötürü diş sağlığını korumak ve olası hastalıkların önüne geçebilmek için düzenli olarak kendisine uygun olacak diş fırça ve kedi macunu ile fırçalama yapılması gerekecektir.

Sphynx Kedisi Sahiplenme

Tüysüz yapısı ile soğuğa karşı duyarlı olan bu Sphynx kedisi için en temel ihtiyaç ise sıcak bir yuva olacaktır.

Bu kedi ırkı her ne kadar görünümü ile belki cazip gelmemiş olsa da aşırı sempatik ve enerji dolu bir kedi olmaları gibi özellikleri sebebi ile kendilerini kolaylıkla sevdirirler. Üstelik her canlı ile güzel anlaşması, özellikle insanlara olan bağlılığı ve güveni ayrıca tüysüz yapıları sebebi ile de büyük oranla alerjen bünyeler için rahatlık sağlaması gibi nedenler ile güzel bir hayvan dostu olmaya kesinlikle adaydır.

Eğer bir Sphynx kedisi sahiplenmek istiyor iseniz, kendisinin havalara karşı hassasiyetini göz önünde bulundurmanız ve bu duruma dikkat etmeniz gerekir. Ona vereceğiniz sıcak bir yuva ve sevgi dolu bir kalp ile ihtiyaçlarının büyük oranını karşılayacak bir durumu sağlamış olacaksınız.

Yorum (Yok)

Leave a Reply