Satılık Bombay Kedisi Fiyat ve İlanları 2022 Yavru Bombay Kedisi

Bombay Kedisi

Siyah Birman, Siyah Panter, Mini Panter, Kara Kedi, Panter Kedisi gibi isimler ile de bilinen Bombay kedisi pantere benzeyen yapısı ile ilginç bir kedi türüdür.

Hindistan kökenli olduğu düşünülen Bombay kedisinin, başka bir görüşe göre ise ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde görüldüğü söylenmiştir. Melez bir kedi ırkı olup; ataları siyah renkli American Shorthair kedisi ile Birman Kedisi’dir.
Kedi üreticisi olan Nikki Homer adlı bir şahsın, yaptığı kedi türü üretme çalışmaları sonucu Bombay kedisi bulunduğu tahmin edilmektedir. İlk kez dünyaya gözlerini açışları ise 1953’lü yıllara dayanmaktadır. Daha sonra bu çalışmaların devamı ile 1970’li yıllara gelindiğinde, günümüzde bilinen kedi ırkı net şekilde oluşmuştur.

Bombay kedisi, pantere benzeyen fiziksel özellikleri ve simsiyah kürkü ile dikkatleri üzerine çekmeyi sağlamış ve o dönemlerde bu özellikleri sonucu Siyah Panter ismi ile bilinmeye başlamıştır. Ve yine 1975 – 76 yıllarına gelindiğinde ise yapılan ırk başvuru çalışmaları sonucunda, resmi olarak ayrı bir ırk kategorisi ile adını duyurmayı başarmış ve nesilleri devam ederek günümüze kadar ulaşmışlardır.

Bombay Kedisi

Bombay Kedisi Fiyat

Kedi cinsleri arasında tercih edilen bir ırktır. Fiyatları yaş aralığı, cinsiyeti, yetiştiren şahıs ya da kurum gibi durumlara bağlı olarak değişir. Ancak diğer kedilere nazaran fiyat aralığının daha uygun olarak seyrettiği söylenebilir.

Şöyle ki Bombay kedisi fiyatları ortalama olarak 1300 TL ile 1500 TL arasında rakamlarda seyreder. Kendisi ile ücret mukabili dost olabileceğiniz gibi piyasada çeşitli yerlerde yapılan ücretsiz sahiplendirme çalışmalarına da dahil olarak dost edinmeniz mümkün olacaktır.

Bombay Kedisi Yavru

Yavru kediler, henüz sindirim sistemleri ve mide yapıları tam gelişmemiş dönemdedir. Dolayısı ile bu dönem beslenmelerine özellikle dikkat edilmesi, olası herhangi bir problem ile karşılaşılmaması adına gerekli olacaktır.

  • Mamalarının, özellikle bu dönem için uygun olması hususuna dikkat etmelisiniz.
  • Yemek porsiyonlarını ölçülü ve gün içerisine yayarak, belli bir rutine alıştırmalı ve olası obezite gibi sorunların önüne geçebilmelisiniz.
  • Kaliteli, kendilerine ve yaş aralıklarına uygun olacak mamalar edinmelidir.
  • Mamalar hususunda çeşitlendirme yaparak; yavru olduğu bu dönemde yani gelişim çağında, kemik ve kas sistemlerinin gelişimine katkı sağlanmalıdır.
  • Yemek, su kapları her daim steril olmalıdır. Bu durum ile de olası oluşabilecek bakterilere karşı önlem alarak, yine olası hastalıklara karşı da hayvan dostunuz adına dur demiş olursunuz.

Bombay kedisi eğitim hususunda kolay eğitilebilen kedi ırkları arasında yer alır. Ancak her canlı da söylendiği gibi bu kedi ırkının da yavru olduğu dönemler içerisinde eğitim aşamasının aşılması sağlanmalıdır. Özellikle tuvalet eğitimi hususuna bu dönemde dikkat etmeniz gereklidir.

Yine bu yavru olduğu dönem içerisinde yapılması gerekli olan veteriner kontrolleri, aşı ve parazit uygulamalarını asla atlamamalı ve takvim tutarak yapılmasını sağlamalısınız.

Bombay Kedisi Özellikleri

Bombay kedileri, orta büyüklükte olan kedi gruplarına girerler. Yetişkinliğe eriştiklerinde, boy uzunlukları ortalama olarak 40 – 45 cm kadar uzarken bu duruma 3 – 7 kg arası bir ağırlık eşlik edecektir. Ömürleri 9 – 12 yıl arasındadır ancak güzel bir bakım sağlandığı takdirde 15 yıla kadar ömür sürme şansları bulunur.

Bu kedi ırkı, simsiyah ve kısa tüylü kürk yapısı ile bilinir. Kürk yapısı kısa ve sık ancak oldukça parlak olarak göze çarpar. Patilerine varıncaya dek her yerleri simsiyahtır.

Tüy yapısı kadar güzel gözleri ile de dikkat çekerler. Sıklık ile karşılaşılan Bombay kedisi göz rengi mavi, bakır, altın gibi renklerde bulunur. Ancak tüy yapısının da getirisi ile olmalı ki gözleri ve keza göz renkleri dikkat çekici bir aydınlıkta bulunur.

Zayıf bedenlerine rağmen aktif, oyuncu bir kedi ırkıdır. Üstelik bu zayıf hallerinin aksine güçlü ve kalın kemiklere sahiptir. Bitmek tükenmek bilmez bir enerjiye sahiptir ve fazlasıyla hareketli davranırlar. Bu bakımdan Bombay kedisi ile aktivite yaparak bağ kurmanız, kısa süreli oyunlar oynamanız kendisine yeterli gelmeyecektir. Ve hep dahasını istemeye meyledecektir.

Girdiği her ortama kolaylıkla alışabilirler. Hatta ilk kez bu kedi ırkına sahip olacak iseniz meraklı bakışları ile evini süzdükten sonra kendisine göstereceğiniz ufacık bir sevginin bile müptelası olurlar. Ve bu durum kolaylıkla size alışmasına sebep olacak derecede önemlidir.

Diğer canlılar ve küçük yaşta olan çocuklar ile ayrıca yabancılar ile de gayet güzel anlaşırlar. Çünkü aşırı dost canlısı ve sevecen bir yapıları bulunur. Hatta öyle ki küçük yaşlarda bebek sahibi iseniz, adeta onların koruyucusu gibi davranarak sürekli yanlarında bulunur ve onlara eşlik ederler. Bu bakımdan Bombay kedisi, çocuklu ailelerin de tercih etmek noktasında yöneldiği ve kendisine güvenilen bir kedi ırkı olmuştur.

Aşırı ilgili ve sevgi düşkünü kedilerdir. Sahipleri ve sevdiklerinin kendisini sevmesine tam anlamıyla bayılırlar. Kucak kedisi olduğu söylenemese de sahiplerinin özellikle omuzlarında durmak Bombay kedisi için adeta bir zevktir.

Sahibi ve ailesine aşırı düşkün ve onların her haline şahit olmak adına sürekli takiptedir. Kendisine gösterilen ufacık bir sevgi dahi onları fazlasıyla mutlu eder. Bu sevgi dolu özelliklere sahip olması sebebi ile de haliyle yalnızlıktan hoşlanmayan bir kedi ırkı olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Bombay kedisi uzun süreli yalnızlık durumunda oldukça mutsuz bir ruh haline bürünür. Ve psikolojisi bu durumdan fazlasıyla etkilenerek depresif bir ruh hali ile davranışlara girebilir.

Bakım:

  • Bombay kedisi oldukça titiz bir kedi olarak bilindikleri için, tuvalet alanları daima temiz olması şart olacaktır. Aksi halde tuvaletlerini kirli alana yapmak yerine, tutmayı tercih ederler. Bu ise zaman içinde çeşitli hastalıkların görülmesine yol açan bir sebebe dönüşecektir.
  • Bu kedi ırkının tüy yapısının kısa olması neticesinde, kendisi için haftalık bir bakım sağlanması ile tarama ve tımar işleminin gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır. Ancak belirtmek gerekir ki tüylerinin taranması onlar için güzel bir durum değildir ve pek hoşlanmazlar.

Sağlık:

  • Genel itibari ile sağlıklı bir kedi ırkı olarak bilinseler de melez bir kedi oldukları için atalarından gelen bir takım hastalık genleri taşımaları da olasıdır. Bu bakımdan veteriner hekim muayenelerini aksatmamanız siz ve hayvan dostunuzun yararına olacaktır.
  • Aşı programı mutlaka sağlanmış olmalıdır ki bu durum ile dışarıdan gelebilecek tehditler için, hayvan dostunuzun savunma sistemini uyararak önlem alınmış ve savunma geliştirmesine katkı sağlamış olursunuz.

Bombay Kedisi Sahiplenme

Bu kedi ırkının hayvan dostunuz olmasını istemekte haklısınız çünkü oldukça şirin davranış yapısı ile kendilerini sevdirmeye ustadır.

Bombay kedisi için, yavru olduğu zaman dilimlerinde iken sahiplenme yapmanız daha doğru olacaktır. Ki tüm gelişim aşamalarını böylelikle kolaylıkla takip edebilir ve rutinlerini siz sağlar ve oluşturursunuz. Ancak yetişkin bir kedi sahiplenmeniz de mümkündür. Bu durumda ise herhangi hastalık konusu var mı, aşı ve veteriner rutinleri sağlanmış mı, alışkanlıkları nedir, hangi mamaları yer, nasıl sevilmekten hoşlanır vs. gibi sorular ile tanımaya çalışmanız doğru olacaktır.

Yorum (Yok)

Leave a Reply